Články

Class A a B uniform Army Green

 Tento článek je výňatkem z předpisu FM 670-1-(9)cz – Uniformy a jejich označení a slouží jako podklad při pořízení a užívání Class A a B uniform. V tomto článku získáte přehled o tom, z čeho se Class A a B uniforma skládá a jak má být předpisově nošena - bližší detaily o ošití viz. manual. Objevilo se pár kompletních uniforem (sako, košile a kalhoty) za 1 000,- Kč - kdo bude mít zájem o bližší info, kde uniformu zakoupit, nechť mne kontaktuje.

 

Class A a B uniform Army Green

Uniforma pro vycházku a slavnostní příležitosti.

Baret, černý. Od 14. června 2001 je baret standardní pokrývkou hlavy všech složek armády. Baret sestává z vlněného svršku a koženého potítka, skrze které je provlečena šňůrka pro malé změny velikosti baretu. Baret je vybaven v přední části výztuhou na kterou se našívá flash jednotky.

 

Obr. 1. – Baret, černý s flashí pro důstojníky, poddůstojníky a mužstvo

Kalhoty, Class A a B, green jsou jednoduchého střihu, se dvěma standardními kapsami vpředu a jednou nebo dvěma kapsami vzadu, pro důstojníky s černým lampasem.

 

Sako, Class A, green je čtyř kapsového střihu, zapínané na čtyři zlacené knoflíky se znakem USA. Pro důstojníky s černou lemovkou v dolní části rukávů.

 

     

 

Obr. 2. – Sako, Class A, green

Košile, AG 415, Class A a B green je světle zelená košile, s dlouhými nebo krátkými rukávy. 

Košile AG 469, Class B, green je světle zelená košile s krátkými rukávy a rozhalenkovým límcem. Je li takto nošena, její doplněk tvoří bílé triko s krátkým rukávem, stužky a jiná označení, hodnostní označení, jmenovka a označení pluku.

 

Kravata, černá je doplňkem Army Green

 

Boty, černé, lakované jsou základní obuví pro nošení společně s Army Green Uniform.

         

Obr. 3.Class A uniform Army Green (košile AG415 s dlouhými rukávy a kravatou), Class A uniform Army Green (košile Ag415 s krátkými rukávy, kravatou a označením při nošení bez saka), Class B Army Green Uniform (košile AG 469 s krátkými rukávy, rozhalenkou a označením)