Operace Freedom Shield I. (290706)

Mission:

Úkolem jednotky bylo eliminovat rebely a zajistit jejich základnu

EXECUTION:

290830 - Shromaždění na LZ.
291030 - Překročení hranice
291100 - Uspěšně infiltrována oblast nepřítele
291400 - Stažení zpět na hrniční přechod
291440 - Zahájen protiútok nepřítele
291515 - Stažení US jednotek na HQ
291530 - Pokus o znovudobití hraničního přechodu

EVALUATUION:

Pěkná akce na které se všichni pěkně vyblbnuli

TEAM EVALUATION:
Teamy pracoval uspokojivě, ukázaly se drobné mezery, na kterých je ještě potřeba zapracovat.

TEAM PARTICIPATION:
1/2/B/2-9 INF, 2ID: CPL EDA, PV2 Dave
2/2/B/2-9 INF, 2ID: CPL Hyža, PV2 Omart, PFC Thomas / 1LT Syka, PVT Dan, PVT Tanaka
3/2/B/2-9 INF, 2ID: SGT Janek, SPC Murphy, PFC Švéda, SPC Švejk, PVT Marty
PLHQ 2/B/2-9 INF, 2ID: SSG Misup, PFC Caslaw

 

Jednotky US druhé pěší divize překročili hranice v 1030 a do 1100 úspěšně infiltrovali nepřátelskou oblast s cílem zjistit umístění nepřátelské základny na území Butrustánu. Základna byla nalezena západně od bodu 8 (dolní západní cíp předpokládáného výskytu základny – modré kružnice). Bohužel byla zjištěná výrazná přesila nepřítele v okolí jejich základny, s neustálým přísunem posil a zásob. Jednotky druhé pěší divize úspěšně odolávali náporu přesily nepřítele po dobu cca 2 hodin až do 1400 až poté byly donuceny se stáhnout zpět na hranice na hraniční přechod Hadí Jazyk a zde doplnit munici a přeskupit se v očekávaní protiútoku od nepřítele. Protiútok nepřítele byl zahajen v 14:40 napadením východního cípu křížovatky Hadí Jazyk. Čerstvým posílám nepřítele nevydrželi naše jednotky odolávat příliš dlouho i přes až hrdinské činy některých členů Charlie squadu. Křižovatka Hadí Jazyk padla cca 35 min (15:15) po zahajení protiútoku nepřítelem. Poté se jednotky US přeskupili na hlavní HQ a po doplnění munice se pokusili o rychlý protiútok ve snaze dobýt zpět ztracenou křižovatku a zahnat nepřítele zpět na jeho území. Bohužel nepříteli se podařilo rychle mezitím přisunout na tento hraniční přechod a hranice vůbec již dostatečný počet posil a útok našich jednotek byl odražen.  

Operace Freedom Shield I. byla ukončena s tímto výsledkem: Nepřátelská aktivita státu Butrustán byla až do ted výrazně podceňována o čemž svědčí velmi vysoká koncentrace nepřátelský jednotek u hranic, stejně tak defakto napadení státu Zeekystán jednotkami Butrustánu, zabrání hranic a hraničních přechodů vytlačením jednotek US až na jejich hlavně HQ.

Doporučení: Výrazně posílit kontingent na území státu Zeekystán, konkrétně pak na hlavní US HQ v Zeekystánu, a naplánovat a provést velkou ofenzívu (pokud možno přečíslit nepřítele) s cílem získat zpět pod kontrolu pohraniční území Zeekystánu, hraniční přechod Hadí Jazyk a pokud možno celou oblast předpokládané základny nepřítele, zejména pak zjištěnou základnu nepřítele (bod 8, souřadnice L5) včetně jejich zásobovací stezky (bod 9, souřadnice M4) a zvrátit tak situaci na bojišti. V tuto chvíli se jedná o otevřený konflikt s podporou US jednotek, které tímto byli do boje zcela zataženy.