Freedom Shield - Forrest Squirl (02092006)

Lokace akce: Dobříš
Datum akce: 020906
Odjezd: 08:00 z HQ
konec akce: cca 16:00
Návrat: cca18:00
Spojenecké jednotky:
- B-2/9 INF, 2ID
- Výsadek HM

Separatistické jednotky:
- Spektra
- Bundeswehr

Hlášení o předchozím vývoji situace:
Jednotka B-2/9 INF, 2ID překročila hranice v 1030 a do 1100 úspěšně infiltrovala nepřátelskou oblast s cílem zjistit umístění nepřátelské základny na území Butrustánu. Základna byla nalezena západně od bodu 8 (dolní západní cíp předpokládáného výskytu základny – modré kružnice). Bohužel byla zjištěná výrazná přesila nepřítele v okolí jejich základny, s neustálým přísunem posil a zásob. Jednotka úspěšně odolávala náporu přesily nepřítele po dobu cca 2 hodin až do 1400 až poté byla donucena se stáhnout zpět na hranice na hraniční přechod Hadí Jazyk a zde doplnit munici a přeskupit se v očekávaní protiútoku od nepřítele. Protiútok nepřítele byl zahájen v 14:40 napadením východního cípu křižovatky Hadí Jazyk. Čerstvým posílám nepřítele bohužel nevydržely dvě pěší družstva odolávat příliš dlouho. Křižovatka Hadí Jazyk padla cca 35 min (15:15) po zahájení protiútoku nepřítelem. Poté se jednotky US přeskupili na hlavní HQ a po doplnění munice se pokusili o rychlý protiútok ve snaze dobýt zpět ztracenou křižovatku a zahnat nepřítele zpět na jeho území. Bohužel nepříteli se podařilo rychle mezitím přisunout na tento hraniční přechod a hranice dostatečný počet posil a útok našich jednotek byl odražen.

 

Operace Freedom Shield byla ukončena s tímto výsledkem: 
Nepřátelská aktivita státu Butrustán byla až do ted výrazně podceňována o čemž svědčí velmi vysoká koncentrace nepřátelský jednotek u hranic, stejně tak defakto napadení státu Zeekystán jednotkami Butrustánu, zabrání hranic a hraničních přechodů vytlačením jednotek US až na jejich hlavně HQ.  

Doporučení: 
Výrazně posílit kontingent na území státu Zeekystán, konkrétně pak na hlavní US HQ v Zeekystánu, a naplánovat a provést velkou ofenzívu (pokud možno přečíslit nepřítele) s cílem získat zpět pod kontrolu pohraniční území Zeekystánu, hraniční přechod Hadí Jazyk a pokud možno celou oblast předpokládané základny nepřítele, zejména pak zjištěnou základnu nepřítele (bod 8, souřadnice L5) včetně jejich zásobovací stezky (bod 9, souřadnice M4) a zvrátit tak situaci na bojišti. V tuto chvíli se jedná o otevřený konflikt s podporou US jednotek, které tímto byli do boje zcela zataženy

Plán dalšího postupu:
Americké jednotky, které jsou zatlačeny do oblasti HQ (Zeekystán) se musí pokusit získat zpět nadvládu nad hranicí, zejména nad důležitým hraničním uzlem Hadí Jazyk. V případě, že se podaří tento obsadit a dobít, je nutné monitorovat zásobovací stezku, po které se podle průzkumu v odpoledních hodinách bude pohybovat posila pro rebelské jednotky Butrustánu. Zároveň je doporučeno provést průzkumný útok na základnu jednotek Butrustánu a tuto obsadit tak, jak bylo v původním plánu operace Freedom Shield.

 

Úkoly pro spojenecké jednotky:

1)     prolomit hraniční pásmo v oblasti Hadí Jazyk do 1200
2)     zamezit přísunu posil do oblasti základny separatistů v Butrustánu po zásobovací stezce
3)     obsadit základnu separatistů v oblasti Butrustánu

 

Úkoly pro separatistické jednotky Butrustánu:

1)     udržet před prolomením hraniční pásmo, zejména v oblasti Hadí Jazyk
2)     přesunout mezi 1230 a 1330 posily do základny po zásobovací stezce
3)     ubránit základnu do 1600