Den Veteránů (111106-121106)

Dne 11. listopadu 1918 v 11.01 hodin podepsal maršál Foche v železničním vagónu v Compiégne na řece Marně příměří s poraženým Německem císaře Viléma.

Tímto příměřím bylo v konečném důsledku rozhodnuto o ukončení 1. světové války – největší a nejstrašnější války, jakou kdy lidstvo poznalo. Toto datum se stalo, na paměť obětem války, v demokratických zemích Evropy, v USA a Kanadě „Dnem veteránů“.

Francie iniciovala tento den jako Den padlých nebo Den příměří již v roce 1919. Během krátké doby se pak vzpomínka na padlé rozšířila i v Severní Americe jako Den vzpomínek či Den veteránů. Jedenáctý listopad byl vyhlášen Dnem válečných veteránů a například v Kanadě uctívají tento den jako Remembrance Day na počest vojáků padlých v obou světových válkách.  Jako vzpomínku si lidé toho dne dávají do klopy papírový květ máku.

(Podle MOČR)

 

V tento den se každoročně (letos to bude v neděli 12/11/06) koná v Rokycanech oslava Dne Veteránů. Tento den do města přijíždí část asociace VFW (Veterans of Foreign Wars), samí starší pánové, kteří si v bojích za svobodu jiných prožili své.

V současné době již bohužel na tuto akci nepřijíždí žádní z WWII veteránů, o kterým bych věděl, ale i tak se můžete dozvědět mnohé zajímavosti od veteránů jiných válek.

Program akce:
0900 - svěcení praporů v kostele Sv. Panny Marie
1400 - slavnostní přehlídka za účasti vojáků 328INF 26ID - naší druhoválečné sekce

I kdyby se vám nepovedlo přijet se na akci podívat, zkuste si vzpomenout na ty, kteří si již vyslechli svoji poslední večerku. Dlužíme jim mnohé.

 Lt.