Rozhovor s LT Laubem

Zdravím LT, můžete nám říct zezačátku s kým máme tu čest? (Hodnost, jméno, funkce, zařazení, jednotka a tak.)
- Hola, jmenuji se Milan Laube a sloužím u 9th Regiment (Manchu), 2nd Infantry Division jenž je aktuálně zařazena do 4th Brigade C...ombat Team, 2nd Infantry Division (Stryker). Jednotku zastupuji jako její velící v hodnosti 2nd Lieutenant, což by mohlo odpovídat českému poručíku. Jelikož jsme zároveň klub vojenské historie „KVH JTF Raiders“ působím zde i jako předseda klubu.

Mohl byste nám říct váš životní příběh, jak jste se dostal k jednotce a jednotlivý postupy?
- O jednotce jsem se dozvěděl ještě na střední škole, což dneska muže být takových deset let zpátky, od tehdy ještě PFC Křivánka. Od základní školy, kde jsem se s airsoftem seznámil, jsem toužil stát se členem takového teamu, nicméně v té době pro mne téměř jakákoliv airsoftová zbraň byla finančně nedostupná a tak jsem od myšlenky o nástupu k jednotce upustil. O pár let později, když už jsem pracoval, jsem se seznámil s lidmi, kteří si občas šli, jen tak, někam zastřílet. Po vzájemné dohodě jsme se rozhodli, že založíme vlastní team napodobující seriál Star-Gate. Nakonec ale i z tohoto nápadu sešlo. Naštěstí jsem se v té době opět setkával, v té době už s SPC Křivánkem, jenž mne v březnu 2010 uvedl k jednotce, za což jsem mu neskonale vděčný, protože jsem zde potkal mnoho dobrých přátel a fajn lidí. Ve druhém roce u jednotky se mi podařilo absolvovat Training Camp, což je základní kurz pro nováčky. Po jeho absolvování se nováček stává právoplatným členem se všemi výsadami člena jednotky a je „povýšen“ z hodnosti RCT (recriut) do PVT (private – vojín). Koncem roku 2012 měním specializaci v rámci teamu ze střelce na granátníka a pár měsíců po té jsem během Slavností Svobody v Plzni povýšen do hodnosti PFC (Private First Class – svobodník). V této hodnosti bohužel nezůstávám dlouho, protože v té době náš současný velící a předseda klubu, se v červnu rozhodl rezignovat na svůj post a jako jeho vhodný nástupce jsem byl v listopadu 2013 zvolen jeho funkce. Koncem roku jsem byl povýšen do hodnosti 2LT a slavnostně jsem převzal velení jednotky a předsednictví klubu vojenské historie.

Takže velitel jednotky, můžete nám říct, co to obnáší?
- Pro mne osobně to momentálně obnáší naučení se mnoha novým věcem ohledně velení ne jednomu fireteamu ale celé jednotce. Provádět různá rozhodnutí, která nejsou vždy příjemná. Mám ale velkou oporu v lidech v jednotce a doufám, že se mnou budou mít nějakou tu dobu trpělivost, než všechno vyladím a navzájem si sladíme.

Jako velitel jednotky máte spoustu zodpovědnosti, například i budoucnost jednotky, kam se chcete zaměřit a co dělat?
- Zaměření jednotky je dané. Na tom se nic měnit nedá. Jsme pěchota a tak budeme děla to, co pěchota dělá, tak bych se rád vyhnul různým „spešlákovinám“. Rád bych upevnil jádro jednotky, povzbudil morálku a nabral nové lidi, kteří by měli zájem s naší jednotkou jezdit, a budeme se na ně moct ve všem spolehnout. Na oplátku získají od nás spoustu zkušeností, podporu a zázemí jednotky, která na české airsoftové scéně působí bezmála patnáct let.

Co byste prozradil o "Vaší" jednotce, můžete říct klady a zápory, proč u ní jste a tak dále?
- U naší jednotky sám moc záporů nevidím a navíc vnímání záporů je hodně individuální. Pro někoho je zápor už to, že jsme pěchota. A tak se na akcích nevěnujeme činnosti, kterou mají vykonávat speciální jednotky a oddíly. Ale i to si občas situace vynutí, takže by se dalo říci, že sem tam okrajově vykonáváme i tuto činnost. Klady a jeden z důvodů, proč jsem u jednotky, jsou propracované scénáře akcí, různorodost akcí a moje loajalita k jednotce a klidem v ní. To je i důvod proč jsem u jednotky. Je tu spousta dobrých lidí, kterým se dá věřit, kteří mi jsou oporou a na které se můžete spolehnout, že se vás zastanou a pomohou vám. Za což jim jsem velice vděčen a děkuji jim za to.

Měl byste pro naše čtenáře ještě nějaký poslední slova?
- Pokud se zajímáte o současnou U.S.Army a chtěli byste toto spojit s airsoftem, pokud chcete víc než jen airsoftové střílení a chcete se i něco přiučit, pokud chcete být součástí klubu, který má svoji tradici a pověst a chcete svůj volný čas trávit s fajn partou lidí, neváhejte nás kontaktovat tady na FB a nebo na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .com nebo přímo mne na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .