Protector 2012

Jednotky USAREUR(cz) a jednotky pod velení USAREUR(cz) přidělené byly do prostoru přepraveny v rozmezí  81200BJUL2012 až 210900BJUL2012. První příchozí jednotky okamžitě začaly s budováním zázemí pro později dopravené, tzn. bylo zahájeno budování okopů, ochranných zdí a valů, vymezení perimetru a ubikací pro vojáky.

 

 

V rámci budování perimetru a ochranných okopů vojáci B/4-23INF, 2ID narazili na unexploded object (UXO, mina protitanková, nespecifikovaná), který PVT Harstrok odstranil z prostoru prací a práce byly zastaveny. Po příjezdu pyrotechnických jednotek a odstranění UXO z prostoru bylo pokračováno v budování obrany základny.Vojáci pod velením CPL Hilla (A/1-15INF, 3ID) a CPL Černého (B/4-23INF, 2ID) následně provedli v období od 191000BJUL 2012 do 192200BJUL2012 několik průzkumných patrol do okolí, ale poznatky nebyly většího strategického významu. V nočních hodinách z pátku na sobotu pak oba desátníci předali informace a pravomoce vyššímu velení (CO CPT Syka, XO LT Nigthigal) , které do prostoru konečně dorazilo.

V nočních hodinách došlo k desítkám drobných nástřelů a několika masivnějším útokům podpořených ze strany nepřátel raketovými zbraněmi. Při těchto útocích docházelo jen k drobnějším zraněním na straně ISAF a nepříteli se nepodařilo ve větší míře ani dostat do perimetru základy.

 

V 211100BJUL2012 byla Lt Zárubou vyslána hlídka JTF Stonewall posílená o jeden FT B/4-23INF, 2ID do prostoru města Khas Konar. Účel této hlídky byl specifikován jen velmi mlhavě, ale díky aktivitě velení hlídky bylo výsledkem navázání přátelských kontaktů s místním obyvatelstvem a zjištění jejich potřeb. Tyto informace byly po návratu v 211145BJUL2012 předány na HQ ISAF.

 

Ostatní části kontingentu byly v dopoledních hodinách na linii, přidělená 34ID pak byla připravena ve 1200 opustit základnu s konvojem. Po zničení části plánovaného konvoje ale bylo od finálního konvoje s humanitární pomocí upuštěno a byly uděleny nové rozkazy, tedy vytvořit pěší hlídku o velikosti roty a provést průzkum vesnice Samoc a jejího okolí (jihovýchodní část provincie). Pro tuto pěší hlídku byla kontingentu přidělena ještě britská jednotka ISAF, jednotky MP (JTF Sentinel) a zdravotní tým para rescue. Hlídka vyrazila ve 201230BJUL2012 a hned za základnou se dostala do potíží s blokovanou hlavní cestou. Potíže tohoto typu, tedy místní, kterí blokovali cestu nebo se pokoušeli začlenit do konvoje a tak jej ohrozit, provázely celý přesun hlídky. Pro udržení dobrých vztahů s místním obyvatelstvem bylo nutné nechat silnici průchozí i průjezdnou, což i při dodržení základních odstupů znamenalo pro hlídku značné bezpečnostní riziko. Po příchodu do oblasti vsi Samoc byla jednotka rozdělena na čtyři části, kdy britský kontingent zaujal pozice jižně od vesnice, kontingent Stonewall a jednotka RGR pozice od východu po sever, 2ID spolu s para rescue severně od vesnice a průzkum vsi ve spolupráci s místním stařešinou vedly jednotky JTF Sentinel. V jedné z chatrčí a v rozvalinách za vesnicí byly nalezeny zbraně, došlo tedy k zatčení jednotho z obyvatel. Při odchodu jednotek došlo k menším nepokojům, posléze tyto byly uklidněny pomocí zdravotnice ISAF, která ošetřila vesničanku se záchvatem diabetes. Následně vesničané zablokovali odjíždějící techniku ISAF a museli být vojáky ISAF odklizeni z cesty aby nedošlo k dalším zraněním projíždějící technikou.

 

Odsun z vesnice, započatý v 201530BJUL2012 pak probíhal klidně až do nástřelu osmi vojáky talibanu, který proběhl v 201555BJUL2012 se ztrátami 3WIA, 2KIA. Po návratu na základnu byla jednotka přerozdělena tak, aby doplnila pozice USMC, kterí vyráželi za vlastními úkoly mimo základnu, odkud se posléze vrátili se ztrátami více než 60%. Pozice byly v žalostném stavu, takže je jednotka musela dobudovat i dozabezpečit a přes zákaz přes perimeter procházející vojáci USMC se dostávali do nebezpečí života vlastní palbou, což komplikovalo i tak nepřehlednou situaci. Během odpoledních hodin pak docházelo ke sporadickým nástřelům a útokům, které přerostly v kontinuální obléhání základny cca od 202200BJUL2012, těžké boje pokračovaly až do 210200BJUL2012 kdy díky nepřízni počasí pomalu utichaly. V noci docházelo jen ke sporadickým nástřelům.

 

V dopoledních hodinách v neděli 21BJUL2012 byl na perimetru vcelku klid, nástřely, které posléze opět přerostly v kontinuální obléhání započaly kolem 211000BJUL2012 a skončily ukončením operací 121200BJUL2012

 

SHRNUTÍ

Jednotkám JTF WIZARD se nepovedlo a ani nemohlo povést naplnit zámysl a naklonit si místní obyvatelstvo. To se chvalo naprosto  nepředvídatelně a bylo z velké části apriori nepřátelské. Nebylo to možné ani díky přidělovaným úkolům, díky kterým se jednotky JTF WIZARD téměř nedostaly do mírového kontaktu s místním obyvatelstvem. Naopak jednotky udělaly maximum pro zajistění bezpečnosti základny a splnily rozkaz zajistit její funkčnost po celou dobu trvání operace a to i v situaci, kdy s výjimkou českého sektoru celou základnu držely pod maximálním náporem jen jednotky JTF Wizard.