Velitelem USAREUR(cz) se stal CPT Syka, velitel JTF Raiders

"Je to pro mne velká čest. Když jsem s tál u zrodu USAREUR(cz), rozhodně jsem si nepředstavoval, že bych jednou stál i v jeho čele", řekl při této příležitosti CPT Syka.

CPT Syka nastoupil na pozici CO USAREUR(cz) v listopadu 2011 a zároveň jmenoval Executive Officerem 2nd Lt O'Neilla, který je zároveň velitelem 4ID a XO JTF Stonewall a potvrdil pozici CSM SMG Michala Soukupa (JTF Raiders) Mezi prvními kroky byla rekonstrukce štábů a nastartování činnosti USAREUR(cz). "Mým cílem je nastartovat USAREUR(cz) tak, abychom vytvořili jednotný, kompaktní a bojeschopný celek. Celek, kde nebudeme muset přemýšlet kdo je z té či oné jedntky, ale ve kterém si budeme jisti že každý voják je voják USAREUR(cz) - stejne vycvičený, stejně motivovaný a stejně odhodlaný bojovat za USAREUR(cz)," pokračoval CPT Syka.

CPT Syka: Nastoupil do rekrutské služby v roce 1991. Během své aktivní služby prošel téměř všemi specializacemi ve fireteamu i squadu, a to u 1ID, 8ID, 25ID, 82ABN a 101ABN. Po úspěšném absolvování důstojnické školy byl v roce 1997 jmenován do hodnosti 2nd Lietuenant. Během své aktivní služby prošel řadou kursů a školení jako je Ranger Course, Combat Care Casuality Training (dříve EFMB), Air Assault training nebo Sniper School.

V roce 2001 byl převelen jako platoon leader k B Company, 2nd Battalion, 9th Infantry Regiment "Manchu", 1st Brigade "Iron", 2nd Infantry Division. U této divize slouží dodnes na pozici Commanding Officer 4th Brigade Combat Team / 2nd Infantry Division. Zároveň je velitelem dlouhodobého Joint Task Force Raiders, které sdružuje 2nd Infantry Division, 82nd Airborne Division a 2MSOT.

CPT Syka se aktivně účastnil desítek bojových nasazení jako například Southern Comfort I-III, kde získal CIB, kampaně Freedom Shield I-VI, Damaan I-III a dalších.

Za své zásluhy v oblasti českého reenatingu byl zástupci USAG Grafenwoehr vyznamenán Bronzovou hvězdou a zástupci kongresu Spojených Států Amerických byl jmenován držitelem vlajky USA.

CPT Syka je aktivní v oblasdti Společenské zodpovědnosti, každoročně pomáhá a organizuje pomoc při záplavách, podporuje dětské tábory a v poslední době zahájil i CSR činnost v rámci JTF Raiders.