FTX Broken Tree

Další výcviková akce v bechyňském prostoru, kterou organizovalo naše partnerské JTF Stonewall měla prověřit možnosti spolupráce velení a zároveň kooperaci obou JTF jako bojového celku.

První úkol, který jsme dostali, byl noční přesun na PB Milka a přeskupení na tomto bodě, udržení do ranních hodin a následný ranní přesun na PB Snickers. Po ranním seskupení jsme vyrazili na zmiňovanou PB Snickers, kde jsme vybudovali obranné postavení, vykopali zákopy, zajistili perimetr a začali vysílat hlídky jak dle našich rozhodnutí, tak i podle rozkazů HQ. Celý den jsme měli jen pár ojedinělých kontaktů, ty se ale zúročily v nočních hodinách, kdy byla PB napadena OPFOR. Díky souhře nešťastných náhod, tedy nefunkční nástraze a spící hlídce partnerské jednotky na nejexponovanějším místě ochrany, se bohužel OPFOR převalili přes PB jako velká voda, exponované zákopy padly, stejně jako HQ, ale část PB se vojákům podařilo udržet - stejně tak jako eliminovat většinu útočníků, i když se většinou (z obou stran) jednalo o slepou střelbu "na tušený pohyb" a tedy přiznávání zásahů bylo více než problematické.  

Zbytek akce pak probíhal opět v duchu průběžných hlídek a patrolování po okolí. I toto FTX ukázalo na některé chyby, ať už se jednalo o nepřipravenost velení na spolupráci, na potřebu lepšího zajištění perimetrů a větší disciplíny mezi jednotlivci, tak i na potřebu lepšího plánování akcí jako takových.