FTX Bechyně Sever

Poslední oficiální polní akcí JTF Raiders v roce 2011 byla výcviková akce FTX Bechyně Sever, kterou společně s JTF absolvovaly i další jedntoky USAREUR(cz). Celá akce probíhala ve třech fázích, z nichž každá byla nácvikem jiných situací - a v každé fázi číhal na vojáky ozbrojený nepřítel.

První fáze spočívala nejen ve zvládnutí správné komunikace s HQ a navigace, ale zejména v reakci na různé typy ohrožení jednotky. Šlo jak o setkání dvou navzájem nepřátelských hlídek, o dobití chráněné kóty, ale také o reakci na léčku. Celá tato fáze se nám trošku protáhla, protože došlo k neočekávaným navigačním těžkostem, ale i tak všechny jednotky alespoň část fáze absolvovaly.

Druhá část byla koncipována jako cvičení search and destroy, kdy jsme měli letmou povědomost o pohybu nepřítele a naším cílem bylo jej vyhledat, elminovat a oblast zajistit. Zároveň jsme procvičovali i výsadek z vrtulníku, přesun neznámým územím, budování PB či výměnu jednotek na pozicích. Bohužel i tady jsme se setkali s těžkostmi, které prodlužovaly celé cvičení a které byly dané zejména neznalostí základních principů fungování v podobné akci.

Třetí fáze pak byla noční můrou. A to doslova, protože noční seskok do nepřátelského území není úplně jednoduchou záležitostí. I když byl seskok původně povinný pro všechny, nakonec se řada vojáků omluvila, což bylo přijato sice s nelibostí, ale pochopením. Všichni vojáci, kteří ale přece vyskočili a o cestu do stanovené oblasti se alespoň pokusili, si nakonec akci pochvalovali.

Shrnuto a podtrženo: i když jsme se setkali s řadou nedostatků, celá akce je z našeho pohledu hodnocena jako velmi úspěšná - i práve kvůli zjištěným nedostatkům. VŽdyť šlo o výcvikovou akci, která by právě na nedostatky měla upozornit.