Sticky Squirrel (250410)

 Jednotkám ISAF se v Butrustánu daří získávat pomalu první sympatie místních obyvatel, a to jejich ochranou, budováním infrastruktury a celkovým zajištěním  bezpečnosti v lokalitě. Jednotka B/2-9INF, 2ID je umístěna na ISAF základně ve městě Damaan jako velící místního ISAF kontingentu.

 

Snahou jednotky v tomto městě a přilehlém okolí je zajistit bezpečnost místních obyvatel a jejich majetku. Je nutné omezit vliv povstalců a jejich zastrašování místních obyvatel ničením majetku výbušninami, sebevražednými atentáty, či loupeživými a vražednými nájezdy. Jednotka ve městě provádí pravidelné patroly, tak aby obyvatelé získali pocit neustálého bezpečí. Postupně jednotka také prohledává celé město na přítomnost případných výbušnin. Trnem v oku ISAF kontingentu ve městě Damaan je místní Pěstírna lokalizovaná hluboko na území pod kontrolou povstalců. Její zničení by jistě přispělo k posílení bezpečnosti v lokalitě a zamezení obchodu s drogami.

Dnes jsem strávil jeden den společně s jednotkou a měl možnost pozorovat strážní a průzkumnou činnost vojáků kontingentu. Většinu času jsem trávil na základně, kde jsem měl největší přehled o dění ve městě. Hned ráno, na nástupu jednotky, vedeném MSG Misupem, proběhlo rozdělení úkolů. SSG Janek seznámil hlídky s možností nalezení nástražných zařízení ve městě. Na základně byla zřízena tísňová linka, kam místní obyvatelé mohli oznamovat nález výbušnin. Po tomto oznámení byl vyslán na místo nálezu tým, který se pokusil nástrahu zneškodnit, aby nedošlo k ublížení na zdraví místního obyvatelstva nebo poškození majetku. Ve většině případů se jednalo o časované nálože. Sergeant Janek provedl proškolení dle fotografii nalezené a deaktivované výbušniny, názorně předvedl jak s nástrahou pracovat a jak ji bezpečně deaktivovat. Poté se jednotlivé týmy vydaly vykonávat své úkoly.

Na příjezdové cestě ke štábu kontingentu byl vybudován Control point, kde hlídky kontrolovaly vozidla a obyvatele, zda u sebe nemají výbušné nástrahy, nebo zbraně. Až na pár protestů místních sympatizantů s povstalci, probíhala služba bezproblémově a někteří místní obyvatelé byly z přítomnosti jednotky potěšeni, protože doufají, že se situace v regionu zlepší.

Město Damaan nepatří svojí rozlohou k největším v regionu, ale i tak měli vojáci jednotky 2ID složitou práci při prohledávání města od výbušnin. Dle informací získaným od místních obyvatel, se mohlo ve městě nacházet pět bomb z předchozích válečných konfliktů. Nalezení těchto bomb bylo pro kontingent primárním cílem. Vojákům stěžovala práci nástražná výbušná zařízení, která mohla být v ruinách budov na každém kroku a vojákům tak hrozilo reálné nebezpečí, že budou zraněni výbuchem, nebo následným zavalením troskami. Proto museli při prohledávání budov postupovat velmi obezřetně. Nyní již mohu říci, že prohledávání se obešlo bez ztrát a nalezených a zneškodněných bomb bylo skutečně pět.

Jelikož je v oblasti stále moc sympatizantů s povstalci, tísňová linka na základně nepřestávala vyzvánět. S jedním týmem jsem se vydal zjistit jak probíhá deaktivace takového zařízení. Po příjezdu k obytné čtvrti Gelak, museli vojáci nejprve časovanou nálož nalézt. Byla důmyslně schovaná v troskách domu a hrozilo, že při špatné manipulaci bude poškozena statika trosek a hrozil zával vojáků. Nálož byla opatrně odnesena na bezpečné místo, aby v případě exploze nedošlo k poškození domů nebo zranění civilního obyvatelstva a poté začala práce na deaktivaci. Z bezpečné vzdálenosti jsem pozoroval profesionální práci vojáků a obdivoval jejich odvahu při zneškodňování výbušniny. Tuto se podařilo deaktivovat. Bohužel druhý tým takové štěstí neměl a časovaná nálož explodovala. Naštěstí v bezpečné vzdálenosti, takže nebyl nikdo zraněn. Za celý den bylo takto na tísňové lince nahlášeno dvanáct případů nálezu. Z tohoto počtu se podařilo sedm náloží deaktivovat, čtyři explodovaly mimo obytné čtvrtě a jedno hlášení bylo falešné.

Bohužel při takovémto nasazení již nebylo v kontingentu možné sestavit tým, který by se vydal na průzkum pěstírny. Předpokládám ale, že kontingent nenechá povstalce jen tak a v brzké době bude pěstírna i s přilehlými poli zničena a tím potřen obchod s drogami.

Vojáci kontingentu ISAF takto celý den prováděli ve městě patroly a prohledávali i ostatní budovy. Nejvíce perné chvilky zažili vojáci třetího squadu, když zaslechli z budovy školy volání. Ve sklepě se nacházel místní obyvatel, který byl přepásán výbušninami. Zprvu se vojáci zalekli, že by mohlo jít o sebevražedného atentátníka. Přivolaný překladatel, jim ale oznámil, že tento muž byl chycen v lese poblíž pěstírny a potřebuje pomoc. Povstalci ho totiž chytli a přidělali mu na tělo výbušniny, čímž z něho vytvořili tvz. “živou bombu“. Při bližším ohledání SGT Murphy zjistil, že se jedná o stejný typ nálože, který byl používám na časované. Zavolal proto PVT Marečka, který měl s deaktivací nejvíce zkušeností a ten nálož bezpečně zneškodnil a tím zachránil místního obyvatele.

Na závěr dne, při nástupu 1LT Syka zhodnotil průběh operace, poděkoval vojákům za jejich nasazení a obětavou práci a já ze svého pohledu válečného zpravodaje musím říci, že se nálada ve městě mezi civilním obyvatelstvem zlepšila a přítomnost vojáků kontingentu ISAF dává místnímu obyvatelstvu pocit bezpečí a naději, že se situace v Butru uklidní.