Lógar: Prezidentské volby v Afghánistánu

 Jednodenní prezidentské volby v Afghánistánu se uskutečnily v sobotu 27. března 2010. Afghánci v demokratických volbách, které předcházela aféra s podvodnými volbami v roce 2009, volili svého prezidenta, který by měl vystřídat současnou hlavu státu, kterou je od 7. prosince 2005 Hamíd Karzáí. Dnes vám přinášíme reportáž z Combat Outpostu, který měla na starost 2ID.

 

V pozdních večerních hodinách pátku 26. března 2010, kdy se 2ID dostala na pozice, bylo zahájeno budování Combat Outpostu, Vojáci shromáždili veškerý použitelný materiál v okolí a začali budovat obrané zátarasy, jelikož se očekávalo, že Taliban využije všech příležitostí a pokusí se na stanoviště zaútočit a překazit tak pokojný průběh voleb. Jak naznačuje mapka vlivu Talibanu, bylo jasné, že se talibanci pokusí volby překazit a tím zastrašit místní obyvatelstvo.

 

 

 

„Vítejte v Afghánské zimě, pánové.“ zahájil ranní briefing poručík Syka, který rozdal velitelům družstev rozkazy na sobotní den. Cílem celé operace FAKE SCORPION byl dohled nad místním obyvatelstvem, které se přes COP INDIANAHEAD pohybovalo k volební místnosti.

Kontroly obyvatel probíhali vesměs poklidně a bez problémově, i přes to, že 2ID neměla na stanovišti překladatele. Místní obyvatelé si již na vojáky jednotek ISAF pomalu zvykají a snaží se výměnným obchodem nebo prodejem získat i pár dolarů pro sebe. Většina má ale i strach z talibanu, proto se na control pointu nezdržovala déle než bylo nutné. Jeden postarší muž si dokonce natolik vážil možné svobody bez dohledu talibanu, že za pár dolarů prozradil i místo, kde se nachází povstalecká základna. Tuto skutečnost ihned vojáci 2ID hlásili přes satcom na velení operace.

 

 

 

Pokojný průběh dne však netrval příliš dlouho. Krátce po odjezdu motorizované patroly na hlídkovou činnost byl COP INDIANHEAD napaden skupinou povstalců talibanu. „Opovažte se mi tu chcípnout novináři!“ volal na mě za zvuku ran z automatické pušky poručík Syka. To pro mne byl signál, že se mám schovat a nevystrkovat hlavu. Ostatní vojáci naskákali za bariery a také zahájili palbu jako jejich poručík. Pokřiky talibanců, rozkazy velitelů družstev, rány z pušek a kulometů a sténání raněných nahánělo strach. Jednotka 2ID se držela statečně. Po pár minutách, kdy válečná vřava utichla, odvážil jsem se opustit bezpečí zábran a šel fotografovat místo zkázy. Medici ošetřovali zraněné a vojáci kontrolovali stav obraných zátarasů a prohledávali zabité povstalce. Bylo nutné pořídit fotodokumentaci, aby se mohla doplnit kartotéka hledaných osob.

 

 

Po tomto incidentu poklesla nálada na stanovišti k bodu mrazu. Přátelské směňování zboží za americké žvýkačky nebo cigarety se změnilo pouze na „Jala, jala“ (Pokračujte, pokračujte) a celá jednotka se ponořila do chmurné nálady. Domluvil jsem se s poručíkem, že bych se chtěl jít podívat k volební místnosti. Toto mi bylo umožněno, bohužel bez doprovodu ostrahy z 2ID. Po střetu byla jednotka značně oslabena a poručík mi nemohl poskytnout žádné své muže. Seržant mi ukázal na mapě umístění volební místnosti a já se vydal sám na cestu.

Cestou jsem potkal pár místních obyvatel, kterým velmi imponoval můj fotoaparát, pouzdro se sušenkami a žvýkačkami a samozřejmě americké dolary. Ukázali mi směr k volební místnosti a snažili se mi vnutit pár cetek pro manželku.

Na místo s volební místnosti jsem ani nedorazil, poněvadž už z dálky bylo vidět, že povstalci talibanu nezaútočili jen na COP INDIANHEAD. Nezdržoval jsem se v oblasti více než bylo nutné a vrátil jsem se zpět k 2ID kde jsem informoval velícího důstojníka o mém nálezu. Jednotka raději ještě vylepšila opevnění a zvýšila hlídkovou činnost. Poručík Syka mne vytáhl na jednu průzkumnou hlídku, abych si také pěkně vyzkoušel jaké je to je nepozorovaně se plížil a stopovat povstalce. Po pár desítkách minut jsme narazili na skupinu povstalců, která směřovala ke stanovišti 2ID, počkali jsme až přejdou a pomalu jim šli v patách. Skupina se pokusila zaútočit na pozici 2ID když jim průzkumná hlídka vpadla do zad. Tímto se povstalci ocitli pod křížovou palbou a neměli jedinou šanci. V sebevražedných útocích se vrhali na zátarasy. Bezúspěšně. Až na pár lehkých zranění vyvázla jednotka z tohoto útoku beze ztrát.

 


 

Celou sobotní noc i přes prudké lijáky, únavu a vyčerpání drželi vojáci 2ID hlídky proti nenadálému přepadu povstalců. Ti naštěstí nejspíše zdecimováni odpolední porážkou v sobotu jednotku nepřekvapili. Bohužel se jim to povedlo v neděli v dopoledních hodinách, když jednotka vyklízela pozice a připravovala se na přesun zpět na základnu. Vojáci 2ID však byli jako vždy připraveni a zahájili odvetnou palbu. Talibanci neměli žádnou šanci.

 


 

Dobře vyzbrojení a vycvičení vojáci druhé pěší divize se nenechají jen tak zastrašit a odradit od své mise v pomoci prosazovat mír a demokracii a boji proti terorismu a útlaku. „Keep up the fire!“

Náborový status

Naše jednotka nyní hledá vojáky či vojandy na tyto pozice:
Rifleman(AEG):
High
Support Gunner:
Medium
RTO:
High
Medic:
High
Grenadier:
Medium
Team Leader:
High
Squad Leader:
Low
Comp. Sergeant:
Closed
Comp. Clerk:
High

Poznámky:
Více v sekci Nábor

Jsme na síti:

Kdo je připojen:

Právě přítomno: 2 hosté a žádný člen