Interview s SSG Jankem

 V předchozích interview jste si mohli přečíst o nasazení B/2-9INF, 2ID do válečného konfliktu mezi Butrustanem a Zeekystanem, seznámit se s velitel jednotky 1LT Sykou a Company Sergeantem SFC MiSupem. Dnes se zeptáme na pár otázek velitele  třetího Squadu SSG Janka.

 

{xtypo_rounded2}jméno: Jan Kardinál
nickname: Janek
v aktivní službě od: 1. září 2003
hodnost: Staff Sergeant (E-6)
primární zbraň: H&K G36C
sekundární zbraň: Glock
pozice v jednotce: 3rd Squad "CHARLIE" Leader
získaná ocenění: National Defense Service Medal, Global War on Terrorism Expeditionary Medal, NCO Professional Development Ribbon, Army Service Ribbon, Multinational Force & Observes Medal, Iraq Campaign Medal, Ranger Tab

{/xtypo_rounded2}

Dobrý den Sergeante, má první otázka, tak jako u Vašich velících, směřuje k Vaší účasti v kampani Freedom Shield I a II v  Zeekystanu. Jak se v Zeekystánu cítíte?
Dobrý den předem všem… Jsem rád, že se i v této vypjaté době někdo zajímá o to, jak se voják cítí na bojové misi, mimo domov, mimo své blízké. Musím sám za sebe říci, že si asi nikdy nezvyknu na tuto zemi. Jsme cvičeni na to, abychom přežili všude a to dlouhou dobu, ale přeci jen jako domov to nikdy cítit nebudeme.

Jsem v této zemi se svými veliteli i se svými nejbližšími, kterými zde jsou moji vojáci, již od počátku konfliktu. Pevně věřím, že zde nejsme zbyteční a že jednou tento konflikt uklidníme a budeme mít dobrý pocit, z dobře odvedené práce a budeme moci jít někam, kde nás opět bude více potřeba. Také pěvně věřím, že budeme mít minimální ztráty, protože nic zde nebolí tak, jako ztráta vašeho nejbližšího – kolegy…

Co je náplní Vaší práce v jednotce?
Moje náplň je dost různorodá.  Při výcviku jsem zařazen jako asistent Company Sergeanta, vedu jisté oblasti výcviku, předávám své zkušenosti nasbírané za léta praxe dále. V jednotce plním dále funkci poradce pro bojové operace a při ostrých misích jsem velitelem svého družstva.

 

Kolik členů má Váš Squad?
9 lidí je ten správný počet, který chcete slyšet. Ovšem z důvodu větší absence a nedostatku kvalitních elitních vojáků, kteří slouží v mém družstvu je počet omezený. Pohybuje se okolo 6-8 lidí. Ale nutno dodat, že i tak vydá za 9.

Jak získal Váš Squad přezdívku "CHARLIE"?
Po mé první ostré akci pod velením 2 pěší jsem byl osloven velitelem, jestli bych nevzal pozici velitele jednoho z týmů. Samozřejmě nešlo odolat! A protože v jednotce již dva squady byly a já zakládal třetí, bylo další písmeno v abecedě „C“ tedy Charlie. Prosté

Má některý z členů Vašeho Squadu nějaké speciální zaměření?
V mém squadu má speciální zaměření více vojáků. Nechtěl bych vypisovat všechny, ale samozřejmě mám radistu, kulometčíka, specialistu na výbušniny…

Víme o Vás, že se zajímáte o bojové sporty a sebeobranu, používáte nějaké získané zkušenosti i při tréninku členů jednotky?
ANO. Jak jsem se již zmiňoval – každý bojový sport, který děláte vás udržuje v kondici a dává vám nové poznatky, které se vám dříve či později budou jistě hodit. Někteří z mého týmu se věnují svým bojovým sportům, já těm, kteří chtějí, mohu ukázat něco, co by se jim mohlo hodit. Jak moc to pak dovedou převést do praxe je již plně na nich.

Můžete nám říct jakých úspěchů dosáhla Vaše jednotka v boji proti terorismu?
Toto se dá velmi těžce specifikovat. Zde se nejedná pouze o squad, jednotku, ale o celý kontingent. Pokud se ale budeme bavit o naší jednotce, tak rozhodně jsme velkým přínosem v boji proti organizovanému terorismu i proti drobným uskupením rebelů. Jak bylo vidět v minulých letech, naše jednotka se neustále zlepšuje a mezi ostatními jednotkami, které se v konfliktech pohybují si již prodírá cestu ke slunci. Stáváme se díky svému širokému zaměření nedílnou součástí každé akce.

Můžete si na něco stěžovat?
Já tu nejsem od toho, abych si stěžoval, to by jste měli očekávat od nadřízených. Je ale třeba si občas povzdechnout, že více skvěle vycvičených vojáků by jistě mohlo přispět k brzkému nastolení klidu v těchto již tak dost válkou zničených oblastí.

Některé aspekty operací podléhají utajení. Jak se s tímto faktem vyrovnáváte?
S tím nemám sebemenší problém. Mám vysoký stupeň utajení. A protože se jedná o tajnou informaci, musíte mě omluvit, nemohu vám na ni plně odpovědět.

Jak se s Vaším odloučením vyrovnává Vaše rodina?
Moje rodina a hlavně má žena je ke mně velmi tolerantní. Je milé se vždy po dlouhé době na misi vrátit domů. Cítit rodinný klid a pohodu, to vás nabije do další práce.

Jste Vy a Váš Squad nyní připraveni na další operace?
Před necelým měsícem proběhl tvrdý výcvik a tak s klidným svědomím mohu prohlásit, že ANO. Jakmile bude potřeba, jsme připraveni!

Věříte, že se situace v Butru urovná?
Pevně v to věřím. Není to jediné místo, kde nás je zapotřebí. Jsou i jiná místa, kde by bylo potřeba nastolit mír a vrátit lidem svobodu, na kterou již tak dlouho čekají.

Čeho si ceníte nejvíce?
Každého vojáka, který slouží u nás v jednotce! Jsou to nejen skvělí vojáci, ale i kamarádi, na které se můžete obrátit, když to opravdu potřebujete.

Máte ještě něco, co byste chtěl dodat?
Chtěl bych apelovat na všechny, aby byly zodpovědnější a abychom si své místo na slunci udrželi hodně dlouho! Těším se až se zase v hojném počtu vydáme na další misi!

Děkuji za Váš čas.