Interview s SFC MiSupem

 Na našich stránkách jste si mohli přečíst krátké interview s velitelem jednotky o nasazení B/2-9INF, 2ID do válečného  konfliktu mezi Butrustanem a Zeekystanem. Dnes si popovídám se zástupcem velitele a poprosím ho, aby nám odpověděl  na pár otázek o kampani Freedom Shield a Freedom Shield II. Vítám u nás SFC Michala Soukupa.

 

{xtypo_rounded2}jméno: Michal Soukup
nickname: MiSup
v aktivní službě od: 1. ledna 2001
hodnost: Sergeant First Class (E-7)
primární zbraň: Colt M4A1
sekundární zbraň: Glock
pozice v jednotce: Company Sergeant
získaná ocenění: National Defense Service Medal, Global War on Terrorism Expeditionary Medal, Global War on Terrorism,  Service Medal, NCO Professional Development Ribbon, Army Service Ribbon, Iraq Campaign Medal, Ranger Tab{/xtypo_rounded2}

Dobrý den Sergeante, má první otázka směřuje k Vaší účasti v kampani Freedom Shield I a II v Zeekystanu. Jak se v Zeekystánu cítíte, přeci jen  je to odlišné prostředí, jak geograficky, politologicky i nábožensky, než na které jste zvyklý?
Popravdě nemám moc času nad tím přemýšlet, přestože jsem zde od počátku konfliktu, nebo možná vnitřně si tu změnu prostředí záměrně nechci uvědomovat – ale spíš je to opravdu nedostatek času a navíc jsme trénovaní na různé podmínky ať už geografické nebo politické. Rozhodně se zde necítím doma ale proto tady nejsem abych se zde cítil doma.

Co je náplní Vaší práce v jednotce?
V jednotce jsem zařazen na pozici „Company Sergeant“ a z té vychází má náplň práce – jsem zodpovědný za přípravu bojových a tréninkových misí, trénink a samotné bojové vedení jednotky – stručně řečeno za převedení rozkazů našeho velícího důstojníka do praxe.

Kolik času Vám trvá příprava podkladů pro jednotlivé operace?
To je různé podle typu operace, u kratších průzkumných misí je to třeba pár hodin u složitějších a vícedenních bojových operacích v týlu nepřítele i několik dnů.

Máte nějakou speciálně určenou skupinu, která Vám s přípravou pomáhá?
Ano určitě, je nutné se na své přímé podřízené moci spolehnout, komunikovat s nimi a vyslechnout si jejich názor před operací, aby v boji pak nevznikaly nějaké neshody nebo nedorozumění , proto se spoléhám na svého zástupce SSG Janka a na squad leadery a jejich zástupce obecně a společně s nimi se snažím pokrýt všechny možné aspekty které vzniknou při plánování operací.

Všiml jsem si, že při operacích používáte svého vlastního radistu. Má nějaké speciální školení?
Při mém zařazení je můj radista opravdu velmi důležitá osoba, která musí jasně a rychle interpretovat má aktuální rozhodnutí. Nicméně můj radista má standardní průpravu pro RTO, ostatní jeho zkušenosti spíše vyplívají z času stráveného na pozici mého radisty.

Vaše jednotka se účastní humanitárních i bojových operací. Můžete nám říct jakých úspěchů jste dosáhli?
Působíme v oblasti Butru od samého začátku konfliktu a naše úkoly zde a mise jsou opravdu velmi rozličné. Myslím si, že velmi důležité, ač to tak na první pohled nevypadá, jsou patrolní mise v pohraničních oblastech. Minimálně pro obyvatelstvo které v těchto oblastech žije je to opravdový a jediný reálný štít před rebely ze severu. Nicméně i bojové operace v týlu nepřítele jsou samozřejmě velmi důležité. Daří se nám pravidelnými patrolami a recon misemi udržet povětšinou rebely mimo dosah civilního obyvatelstva a to považuji za největší úspěch protože tak nedochází ke ztrátám na straně nevinných a hlavně bezbranných civilistů. Přesunuli jsme boje do roviny rebelové vs jednotky Zeekystánu a US Army a tím z 90% vynechali civilní obyvatelstvo z konfliktu. Prozatím se to daří.

Můžete si na něco stěžovat?
Nemůžu. Můžu si pouze povzdechnout nad tím, že je podle mne malá ochota OSN a států vůbec řešit situaci razantněji, například větším množstvím nasazených jednotek v oblasti, ale to není na mne abych to posuzoval.

Některé aspekty operací podléhají utajení. Jak se s tímto faktem vyrovnáváte?
S tímto nemám problém. Vždy se dozvím od svých velících důstojníků pouze to co aktuálně potřebuji – stejně tak moji podřízení se ode mne dozví pouze to co aktuálně potřebují vědět – není třeba nad tím víc přemýšlet.

Jak se s Vaším odloučením vyrovnává Vaše rodina?
Moje rodina samozřejmě většinou ani neví kde se pohybuji a co přesně dělám, nicméně podporují mne v práci a službě kterou jsem si vybral a myslím že jsou na mne a celou jednotku hrdí.

Jste nyní připraven na další operace?
Nejen já ale celá jednotka je připravena na další operace – proto jsme tady – abychom pomáhali a plnili rozkazy.

Věříte, že se situace v Butru urovná?
Myslím že při současném stavu a podpoře ostatních států to nebude tak rychlé ale do budoucna ano. Zabere to nějaký čas ale myslím že rebelové dřív nebo později pochopí že jim nenecháme Zeekystán a jeho obyvatelstvo na pospas.

Čeho si ceníte nejvíce?
Soudržnosti jednotky, každého jednotlivého vojáka kterému mám tu čest velet.

Máte ještě něco, co byste chtěl dodat?
Chtěl bych ocenit  všechny členy jednotky, jak velící důstojníky tak jednotlivé vojáky, myslím že všichni odvádějí skvělou práci.

Děkuji za Váš čas