Meal Ready to Eat

Meal Ready to Eat (MRE) je vytvořeno jako individuální strava speciálně připravená pro lidi s vysokým výdejem energie a nadstandardní aktivitou, jako je například vojenský tréning či nasazení. Fasuje se v případě, že normální fasovaná strava / polní kuchyně není k dispozici. Jednotlivé komponenty MRE jsou zabaleny v plastových pokovených pytlích, to vše je uzavřeno v silnostěném plastovém pytli. Celý komplet je lehký a jeho velikost je upravena přímo pro kapsy vojenských uniforem a dalšího vybavení.

Historie vojenských dávek v dnešním slova smyslu není až tak dlouhá jak by se mohlo zdát. První skutečná „vojenská strava“ byla prvoválečná „kádéčka“. V druhé válce došlo k znatelnému zlepšení fasovaných dávek, i když se jednalo o málo druhů, na které vojáci neuvěřitelnř nadávali. Až v moderní době se objevila MRE taková, jak je známe nejlépe: v plastových pytlích.  

Co je obsahem MRE?
V základní řadě je připraveno 24 rozdílných menu, která obsahují hlavní jídlo a další doplňkové komponenty. Všechny menu (1-24) jsou kompletovány tak, aby poskytly přibližně stejné množství energie a měly stejnou nutriční hodnotu. Složení MRE je v průměru následovné: 13% protein / 36% tuk / 51% uhlohydráty, to vše má 1250 kilokalorií. 

Kolik na den?
Převládá mylný názor, že jedno MRE = 1 den. Ve skutečnosti se věc má tak, že 1 MRE obsahuje 1/3 doporučené vojenské dávky vitamínů a minerálů doporučených hlavním lékařem U.S. Army. Rozsudek tedy zní: během jednodenní akce byste měli sníst tři balíky MRE a pokud nezvládnete celý balík, doporučuje se pro vyvážení stravy sníst alespoň kousek od každého komponentu.

Jak se MRE jí?
Kromě nápojů je MRE připraveno k jídlu tak jak je v balíku. Hlavní jídlo je připtaveno tak, aby se dalo sníst studené, existuje ale mnoho možností jak MRE ohřát. Mezi ty základní patří využití FRH (Flameles Ration Heater, v MRE je od roku 1992), který stačí naplnit vodou a během chvilky začne vyvíjet teplo. Nedoporučuje se MRE strkat přímo do pytlíku FRH – nejen, že chemie nemůže pořádně pracovat, ale zajména se při následném otevření MRE může dostat do stravy. MRE obsahuje také lžíci, takže k snědění MRE není potřeba opravdu nic. 

Jakou má MRE trvanlivost?
Minimální trvanlivost ve skladech je 3 roky při teplotě 80 stupňů Fahrenheita (26,7 Celsia). Minimální trvanlivost se prodlužuje o tři roky s každými deseti stupni snížení teploty až k nule. Maximální trvanlivost bývá udávána na 10 let. V praxi vojenský hygienik každé dva roky po uběhnutí minimální trvanlivosti MRE kontroluje a opatřuje krabici svým razítkem. Po deseti letech bývají vyřazována. 

Jak poznat stáří MRE?
V první řadě je možné stáří poznat podle barvy obalu. Tmavě hnědá barva znamená, že MRE je vyrobeno nejdříve v roce 1995 a nejpozději někdy před rokem 1990. V roce 1996 armáda přešla na světle hnědou barvu obalu.

Další možností je zkontrolovat obsah MRE a podle něj v kombinaci s obalem lze celkem bezpečně určit rok výroby dotyčného MRE. Kompletní list MRE menu od roku 1981 najdete zde (http://www.mreinfo.com/mre-menus.html)

Samozřejmě nejjasnější je datum výroby, které bývá uvedeno v prapodivném formátu, který obsahuje rok (daný jednou / první číslicí) a den v roce (daný třemi číslicemi). To znamená, že pokud máte na jakémkoliv komponentu MRE vyraženo číslo typu 1168, znamená to, že tento komponent byl vyroben 168. den roku 2001. (po našem tedy 17. června 2001. Je-li číslo delší nebo obsahuje-li jakékoliv další znaky, pro určení data jsou důležité jen první čtyři.
Jaká jsou menu?
Menu je 24 a jejich složení můžete najít zde: http://www.mreinfo.com/mre-menu-2006.html

Náborový status

Naše jednotka nyní hledá vojáky či vojandy na tyto pozice:
Rifleman(AEG):
High
Support Gunner:
Medium
RTO:
High
Medic:
High
Grenadier:
Medium
Team Leader:
High
Squad Leader:
Low
Comp. Sergeant:
Closed
Comp. Clerk:
High

Poznámky:
Více v sekci Nábor

Jsme na síti:

Kdo je připojen:

Právě přítomno: 6 hostů a žádný člen