Rozhovor s CPL Křivánkem

 

Hola CPL, děkuji za zprostředkování rozhovoru s Vámi. Na začátek bych Vás požádal, aby jste se představil našim čtenářům:
- Zdravím čtenáře, jsem Corporal Křivánek z jednotky druhé pěší divize devátého regimentu. Když bych přenesl mojí hodn...ost do hodností Armády České republiky, tak bych byl Desátník.

 Služba v jednotce je jistě velmi zajímavá, ale i časově náročná. Máte čas na nějaké koníčky?
- Ano, ikdyž se snažím jednotce dávat hodně mého volného času, tak i přesto mám spousty jiných dalších koníčků, akorát je občas problem, že dva a více koníčků můžou mít ve stejný termín akci a pak se musím rozhodnou která je pro mě zajímavější, ale na 99% vyhraje jednotka, se kterou jezdím rád, hlavně kvůli dobrý partě lidí.

Na jakou akci rád vzpomínáte?
- Ono, akcí, na které rád vzpomínám bude víc, ale hlavně mezi mé nejoblíbenější akce patří určitě série akcí Damaan, kde se jako uskupení koaličních armád staráme o malé tržiště, které chráníme a dohlížíme na něj. Civilisti tam mají volný prodej a podnikání. Vojáci tam chodí ve svém volném čase a můžou si dát třeba čaj, posedět a pokecat si nebo si zajít do casina, kde se můžou pokusit vyhrát nebo prohrát peníze. Ty máme udělané speciálně pro tuhle akci, říkáme jim "Butry". Dále se tam dá najít pár stánků s jídlem, prodej vetešnictví a spoustu dalších různých stánků. A zajisté jsou mezi nima i záporáci, kteří se snaží destabilizovat tržiště a poštvat místní lidi proti nám.

Jak dlouho již sloužíte u 2nd Infantry Division (Airsoft)?
- K jednotce jsem nastoupil 1.6.2001, takže to už bude skoro 13 let, pamatuji si její začátky, kdy jsme jenom jako banda lidí běhala a střílela, až po dnešek, kdy sehraný celek bojuje jako jeden muž a účastní se take nejen společenských akcí, ale i například různých kurzů, jako zdravověda, kurz přežití, sebeobrana a tak dále.

Splnila jednotka, za tuto dobu, vaše představy ohledne vedení a směřování jednotky?
- Ano určitě, jinak bych se musel chopit moci a změnit to(smích). Jednotka se ubírá směrem, kdy se snaží napodobit život vojáka v americký armádě. Každý rok máme hlasování kam by se jednotka měla směřovat a kdo by chtěl kam jít s jednotkou a co komu vyhovuje. Každý člen jednotky může dát podněty na nový směr nebo nový typ akcí. Jsme hodně flexibilní a za mojí dobu co jsem u jednotky, se tento směr hodněkrát změnil, protože lidi se vyvíjejí a také doba se vyvíjí.

Za tuto dlouhou dobu jste jistě prošel vícero funkcemi. Jaké to byly a které vás nejvíce bavili?
- Ano, začínal jsem jako mladý nezkušený voják, kterému teklo mlíko u brady. Poté jsem přešel na chviličku na pozici zástupce velitele, která v tu dobu pro mě byla jedna z nejlepších, ale bohužel jsem u ní nevydržel dlouho a zkusil jsem pozici radisty, na které jsem vydržel delší dobu než jsem chtěl já. Bohužel radistů bylo nedostatek a málo kdo to uměl, proto jsem byl na dané pozici nepostradatelný a tak jsem nemohl postoupit výš v kariérním růstu. Ikdyž jsem se snažil postoupit výš, tak v daný moment to nebylo možné. Až v nedávné době, kdy jsme dělali restrukturalizaci jednotky, tak jsem se stal Squad Leaderem (velitel družstva). Která pozice mě bavila nejvíce...? Těžko říct. Když jsem byl mladý, tak to byl určitě zástupce velitele. Měl jsem pravomoce skoro jako velitel, o spoustě věcí jsem rozhodoval a jelikož jsem byl radista tak jsem věděl o všem, co se kde děje. Ale nebylo na mě to těžké břímě velení. Dneska bych se k této pozici už nechtěl vrátit. Velitel, kterého dělám momentálně je pro mě maximální kariérní postup kam jsem se vždy chtěl dostat a kde momentálně jsem. Takže jsme maximálně spokojený tam kde jsem.

Co si myslíte, že je předností 2nd Infantry Division (Airsoft)?
- Vynikající kolektiv, který bych za nic nevyměnil. Lidi pomůžou když je potřeba, poradí a jsou na blízku, když je to potřeba. Další věci jsou už jenom o zábavě a o tu u nás v jednotce rozhodně není nouze.

Děkuji Vám za rozhovor.
- Já děkuji také a přeju hezký den všem.