Nášivka

Historie nášivky


Když se mluví o Druhé pěší divizi, často je nazývána jako „Indianhead“. Tato přezdívka vznikla podle divizní nášivky, na které je právě hlava indiána. Během času došla několika obměn – jak stylem vyšívání, tak i barvami, které se nejednou řídily jednotlivými regimenty divize.

 

Nášivka

Nášivka má původ v první světové válce, kdy bylo toto označení používáno pro vozidla jednotek, které tvořily zázemí druhé pěší divize. V říjnu 1918 rozhodl velící generál Spojeneckých expedičních sil, že každá divize si musí zvolit svůj znak. Generál major Lejeune (USMC) zvolil právě tento znak, modročervenou hlavu indiána na pozadí, které tvořila bílá hvězda, za označení druhé pěší divize. Indiánská hlava byla reliéfně vyšita na hvězdě, která ležela na černém kulatém podkladu, který měl v průměru tři a půl palce.

Podle rozkazu ze 14. listopadu 1918 bylo publikováno velitelstvím Druhé pěší divize představení a také popis jediného schváleného vzoru oficiálního označení Druhé pěší divize. V roce 1933 převzal Generál major Preston Brown velení Druhé pěší divize a rozhodl o změnách v označení; kruhové pozadí bylo nahrazeno černým štítem a tato nášivka byla schválena jako oficiální pro všechny součásti divize bez rozdílu.

Během druhé světové války bylo důstojníkům, poddůstojníkům i mužstvu povoleno malovat znak Druhé pěší divize na přední část helem. Podle Druhé pěší divize se tato praktika stala obvyklou i v ostatních jednotkách Americké armády v Evropské oblasti. I když byla Druhá pěší divize v tomto směru první jednotkou, nikdy její vojáci nedostali šablonu na "Indiána". Každý voják jednotky si proto musel označení na přilbu namalovat sám a tak byl každý voják jedinečný i v mašinérii armády.
 
Po válce v Koreji čelenka indiána přišla o jedno péro, místo bývalých deseti jich dnešní nášivky mají jen devět. Plnobarevné nášivky jsou dnes používány pouze pro vycházkové uniformy, od šedesátých let se objevuje černozelená nášivka, kde hvězda je v barvě zelené a hlava indiána je reliéfně vyšita černou nití. Podobná nášivka se ovšem objevila již v Korejské válce, kde 9.regiment používal nášivku vypracovanou černou nití na zeleném plátně. Dnes jednotka používá právě černozelenou nášivku, pro boj v pouštních podmínkách pak byla vytvořena hnědobéžová. Devátý pluk i dnes může používat, jako neoficiální výsadu, nášivku s nevyplněnou hvězdou a jako jediný z pluků používá od konce roku 2004 divizní označení (zrcadlově obrácené) i na pravém rameni.