Freedom Shield III – Tracing Squirrel (280309)

 MISSION:
Primárním úkolem operace Freedom Shield III – Tracing Squirrel bylo najít a zajistit černou skříňku sestřeleného letadla pomocí lokátoru a využít informace v ní uložené k odhalení a zničení uskladněných zbraní. Sekundárním úkolem operace bylo sabotovat zdroj pitné vody pro přilehlé město, které je baštou nepřátelských vojáků.

 

EXECUTION:
280955 Dosažení LZ, nástup a krátký briefing
281000 Zahájení operace - přesun na FORT1
281139 Dosažení FORT1
281200 Dosažení FORT2
281425 Nalezení a zajištění černé skříňky
281530 Zahájení útoku na nepřátelské skladiště zbraní
281715 Zničení zdroje pitné vody pro oblast
281800 Dosažení EZ, Debriefing

EVALUATUION:
Jednotka se shromáždila na LZ, kde proběhl krátký briefing. Poté jednotka zahájila přesun na pozici FORT1 a zahájila lokalizaci černé skříňky. Na pozici FORT1 jednotka vytvořila obrané postavení, aby mohla být provedena bližší lokalizace směru pozice černé skříňky. Poté jednotka pokračovala na FORT2. Po dosažení pozice FORT2 bylo zřízené obranné postavení a jednotka se občerstvila. Po pauze část jednotky zahájila přesun na přibližné místo dopadu černé skříňky, druhý squad se snažil odstranit závadu na zbrani a poté zahájil přesun za třetím squadem. Při přesunu byl druhý squad napaden nepřítelem. Na pomoc se mu zpět vydal třetí squad, kterému se podařilo i přes velké ztráty nepřítele eliminovat. Ve 1425 bylo nalezena pozice černé skříňky a jednotce se podařilo zjistit pozici nepřátelského skladiště zbraní, kam se poté celá jednotka vydala. Bohužel byl prostor kolem skladiště velice dobře zabezpečen a jednotka po kontaktu s výbušnými nástrahami a nepřátelskou palbou utrpěla kritické ztráty. Bylo nutné zahájit ústup a zavolat leteckou podporu. Jednotka poté zahájila přesun na pozici zdroje pitné vody pro přilehlou oblast a tento zdroj zničila. Všechny úkoly mise byly tímto splněny a jednotka zahájila přesun na EZ, kde proběhl krátký debriefing.

TEAM EVALUATION:
Jednotka se podařilo lokalizovat a zajistit černou skříňku sestřeleného letadla a zničit zdroj pitné vody pro přilehlou oblast. Bohužel se jí nepodařilo zničit sklad zbraní vlastní silou, proto na pozici skladu zaútočilo letectvo.

TEAM PARTICIPATION:
2st SQ:
WO1 Hyža, CPL Eda, SPC Hanlos, PVT Luke, PVT Michal, PVT Pliskin, PVT Wolf
3rd SQ: SSG Janek, CPL Sveda, SPC Svejk, PVT Aubus
4th SQ: SFC Misup, SPC Spike
XO: 1LT Syka
RCT: PV1 Tom